2.1. Εισαγωγή στα Κεριά / Candlesticks

Τι είναι τα Κεριά (Candlesticks)

Τα κεριά, γνωστά και ως candlesticks, είναι ένα από τα πιο βασικά και ισχυρά εργαλεία στην τεχνική ανάλυση. Πρόκειται για έναν τρόπο απεικόνισης των τιμών που χρησιμοποιείται ευρέως για την ανάλυση των χρηματοοικονομικών αγορών. Καθώς εισάγεστε στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, θα διαπιστώσετε ότι τα γραφήματα κεριών είναι παντού, και η κατανόησή τους θα σας βοηθήσει να λάβετε πιο ενημερωμένες αποφάσεις.

Μορφολογία των Κεριών

Τα κεριά αποτελούνται από τέσσερα κύρια στοιχεία: το άνοιγμα (open), το κλείσιμο (close), το υψηλό (high), και το χαμηλό (low) της τιμής σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το σώμα του κεριού (body) αντιπροσωπεύει την περιοχή μεταξύ του ανοίγματος και του κλεισίματος. Αν η τιμή κλεισίματος είναι υψηλότερη από την τιμή ανοίγματος, το κερί είναι συνήθως χρωματισμένο πράσινο ή λευκό. Αν η τιμή κλεισίματος είναι χαμηλότερη από την τιμή ανοίγματος, το κερί είναι χρωματισμένο κόκκινο ή μαύρο.

Κατανόηση της Μορφολογίας

Σώμα (Body)

Το σώμα του κεριού δείχνει τη διαφορά μεταξύ της τιμής ανοίγματος και της τιμής κλεισίματος. Ένα μεγάλο σώμα σημαίνει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο τιμών, υποδηλώνοντας έντονη πίεση αγοράς ή πώλησης. Ένα μικρό σώμα, αντίθετα, δείχνει μικρή διαφορά και πιθανώς αναποφασιστικότητα στην αγορά.

Σκιές (Shadows/Wicks)

Οι σκιές ή τα φυτίλια των κεριών δείχνουν τα υψηλά και τα χαμηλά της τιμής κατά τη διάρκεια της περιόδου που αναπαριστά το κερί. Η άνω σκιά (upper shadow) δείχνει το υψηλότερο σημείο της τιμής, ενώ η κάτω σκιά (lower shadow) δείχνει το χαμηλότερο σημείο. Οι μακριές σκιές υποδηλώνουν μεγάλη μεταβλητότητα, ενώ οι κοντές σκιές δείχνουν μικρή μεταβλητότητα.

Παραδείγματα για την Κατανόηση των Κεριών

Ας φανταστούμε ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό. Σκεφτείτε ότι παρακολουθείτε την τιμή ενός κρυπτονομίσματος, π.χ. του Bitcoin, κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Το κερί που αντιπροσωπεύει αυτήν την ημέρα μπορεί να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Τιμή ανοίγματος: 30,000 δολάρια

Τιμή κλεισίματος: 32,000 δολάρια

Υψηλό: 33,000 δολάρια

Χαμηλό: 29,500 δολάρια

Σε αυτήν την περίπτωση, το σώμα του κεριού θα είναι πράσινο (ή λευκό), επειδή η τιμή κλεισίματος είναι υψηλότερη από την τιμή ανοίγματος. Η άνω σκιά θα εκτείνεται από τα 32,000 δολάρια έως τα 33,000 δολάρια, ενώ η κάτω σκιά θα εκτείνεται από τα 30,000 δολάρια έως τα 29,500 δολάρια.

Υποκατηγορίες Κεριών και Τι Σημαίνουν

Τα κεριά δεν είναι όλα ίδια και υπάρχουν διάφορα μοτίβα και σχηματισμοί που μπορούν να αναγνωριστούν στα γραφήματα. Ορισμένα από τα πιο βασικά μοτίβα περιλαμβάνουν:

1. Το Κερί Doji

Το Doji είναι ένα κερί όπου η τιμή ανοίγματος και κλεισίματος είναι σχεδόν ίδιες. Αυτό δείχνει αναποφασιστικότητα στην αγορά και μπορεί να υποδηλώνει πιθανή αλλαγή τάσης. Σκεφτείτε το Doji ως ένα σημείο όπου η αγορά "παίρνει μια ανάσα" και προσπαθεί να αποφασίσει την κατεύθυνσή της.

2. Το Κερί Hammer και Inverted Hammer

Το Hammer έχει ένα μικρό σώμα και μακριά κάτω σκιά, υποδηλώνοντας ότι οι πωλητές προσπάθησαν να ρίξουν την τιμή, αλλά οι αγοραστές ανέτρεψαν την κατάσταση. Το Inverted Hammer είναι το αντίθετο, με μακριά άνω σκιά, δείχνοντας μια αντίστοιχη ανατροπή από τους πωλητές.

3. Το Κερί Engulfing

Το Engulfing μοτίβο αποτελείται από δύο κεριά, όπου το δεύτερο κερί "καταπίνει" πλήρως το σώμα του πρώτου. Αυτό το μοτίβο δείχνει ισχυρή αντιστροφή τάσης. Για παράδειγμα, ένα Bullish Engulfing μοτίβο συμβαίνει όταν ένα μικρό κόκκινο κερί ακολουθείται από ένα μεγάλο πράσινο κερί που το "καταπίνει".

Χρήσιμα Συμπεράσματα από τα Κεριά

Η μελέτη των κεριών μπορεί να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την ψυχολογία της αγοράς και τις πιθανές μελλοντικές κινήσεις των τιμών. Μέσα από την παρατήρηση των σχηματισμών των κεριών, μπορούμε να κατανοήσουμε αν η αγορά είναι πιθανόν να συνεχίσει την υπάρχουσα τάση ή να αντιστραφεί.

Για παράδειγμα, αν παρατηρήσετε μια σειρά από πράσινα κεριά με μεγάλα σώματα, αυτό μπορεί να δείχνει μια ισχυρή ανοδική τάση. Αντίθετα, μια σειρά από κόκκινα κεριά με μεγάλα σώματα μπορεί να υποδηλώνει ισχυρή καθοδική τάση. Η αναγνώριση των μοτίβων όπως το Doji ή το Engulfing μπορεί να σας βοηθήσει να προβλέψετε πιθανές αντιστροφές τάσεων και να λάβετε καλύτερες αποφάσεις συναλλαγών.

Συνοψίζοντας

Η κατανόηση των κεριών είναι το πρώτο βήμα για να γίνετε αποτελεσματικοί στην τεχνική ανάλυση των κρυπτονομισμάτων. Μέσα από τη μελέτη και την εξάσκηση, θα μπορείτε να αναγνωρίζετε τα διάφορα μοτίβα και να τα χρησιμοποιείτε για να προβλέπετε τις μελλοντικές κινήσεις των τιμών. Σε αυτό το blog, θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε πιο σύνθετες έννοιες και τεχνικές της τεχνικής ανάλυσης, προσφέροντας σας τις απαραίτητες γνώσεις για να πλοηγηθείτε στις αγορές κρυπτονομισμάτων με αυτοπεποίθηση και επιτυχία.